lorinci-allatorvos
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Hasznos tudnivalók
 
Cikkek
Cikkek : A macskatartás ABC-je

A macskatartás ABC-je

http://enmagam.freeweb.hu/macskajaj.htm   2011.05.18. 19:47

Itt a tavasz. A macskák szaporodási időszaka. Sokan találunk ilyenkor az utcán kölyökmacskát. Van, aki úgy határoz, befogadja a kis csavargót. Kezdő - és talán gyakorló - macskásoknak szólnak a HarmoNet jó tanácsai!
 


Segítség, macskát látok!
Csőrikén kívül gyakran más is így kiált fel a lakásban. Ha a családtagok bármelyike nem szereti a macskát, vagy allergiás a szőrére, inkább távolról szeressük a cicust. Egy dolgot garantálhatok! Közömbösen senkit nem érint majd a macska házhoz kerülése!

   Utcamacska - Utca mocska?
Ha az utcán talált macskát hazavisszük, feltétlen végezzük el az alábbiakat:
- Lágy babasamponos, vagy macskasamponos vízzel fürdessük meg, így szabadítsuk meg az élősködőktől. (Figyelem! A macska jól felszerelt karmok nevű szerszámzattal! A helyes macska fogást nem a macskafogó c, rajzfilm ismerteti! Ha nem akarjuk összekarmoltatni magunkat, akkor csak lassan csurgatott langyos folyóvízzel, zuhanyozva fürdessük a cicát. Őmacskasága utálja a vizet és még jobban utál lábat áztatni. Érdemes a hátát a nyakánál tartani, kissé lenyomva. Így nehezen ugrik ki.)
- Féreghajtóval szabadítsuk meg bélférgeitől.
- Kamilla teával töröljük meg a szemeit, akkor is, ha nem csipásak.
- Babaolajos fülvattával tisztítsuk ki a füleit. Figyelem! Nem kell belenyúlni!
- Gyengéden törölgessük le a cicát és ha lehet ne szárítsuk zajos hajszárítóval, mert világgá fut. Érzékeny füleinek igazi kínzás. Inkább tartsuk egyenletes hőmérsékleten, várjuk meg míg megszárad, törölgessük át sokszor törölközővel és kapjon jutalom falatokat!
- A talált macsek gyakran hasmenéses. Ilyenkor érdemes a végbél körül többször kamillás vattával megtörölni őt.
- Hamar vigyük állatorvoshoz! Oltás a cicának is kell!
Ha nem tudjuk hazavinni a kis csavargót, az állatmenhelyek, vagy a macskamentő szolgálatok segítenek!

   Macskarisztokraták
Ha tenyészetből vásárolunk macskát, ellenőrizzük a papírjait! Nagyon sok szaporító van, aki a fajtanemesítés szabályaira fittyet hányva olcsó pénzért genetikailag hibás macskakölyköket árul. Kérjünk szakszerű segítséget a FAMKAT-tól!
- Nemes macskánk gyakran hosszú szőrű. A szőrt ápolni, gondozni kell. Fémből készült fésű és speciális kis fejű drótkefe szükséges a szőr ápolásához. A macskát kicsi korában hozzá kell szoktatni a fésülködéshez, különben élete végéig szenvedhetünk a szőrcsomósodással, az alsó szőrök nem megfelelő ápolásából adódó filcesedéssel. A kölyök cica szívesen játszik a kefével, könnyű rászoktatni a fésülködésre. Naponta kell fésülni. Inkább kényelmes, lustálkodó fajták. (Perzsa , MainCoon, Angóra)
- A rövid szőrű nemes cicák általában a keleti típusok. Érdeklődő, agilis, kíváncsi macskák. Mindenre felmásznak, mindent kipróbálnak, habitusukhoz türelem kell. Őket is fésüljük, de elegendő heti egy alkalommal.

  Cicamosdás
Cicánkat a fent leírt módon - akár lakásban van, akár kertben - elegendő félévente fürdetni. A szemeket és a fület gyakran kell tisztogatni, ha látjuk, hogy szükséges. A macska szőre különböző magasságú fedő és alsó szőrökből áll. Az alsó szőrök vedlésekor gyakrabban kell fésülni a cicát.

   Bánod-e azt a műtétet?
Kérdezi a vénasszonytól királyfivá vált macskája, mikor a jótündértől azt kéri, hogy öreg kandúrja változzon királyfivá, maga pedig királylánnyá. Nagy kérdés, kis műtét. A macskák élettartamára és mozgékonyságára nincs hatással, de az elcsavargás és a kéretlen szaporulat esélyét csökkenti. Mi minden esetben javasoljuk, ha a macska nem tenyész célokra kerül hozzánk.
- Tévhit, hogy a cica megbolondul, ha legalább egyszer nem szült!
- Tévhit, hogy elkövéredik, vagy ellustul.
- Tévhit, hogy rövidebb lesz az élete! (Sőt! Ha nem kóborol el és nem kap el betegséget más állatoktól, hosszabb életű lehet!)

   Cicamica haj, hová lett a vaj?
Mit egyen és mikor? Legtöbben úgy gondoljuk, hogy a "kapsz tejet vajat, holnapra is marad" gyermekdalból máris értünk a cica táplálásához. Sajnos, nem így van. A macskák a tejben lévő tejcukrot nem tudják megemészteni. Csontjaik ettől legyengülnek.
- TILOS tejet adni a cicának!
- Fontos a forró vízben megmártott - tehát nem teljesen nyers! - máj és hal is, mivel a halból a látáshoz szükséges, a májból pedig az ép szervezethez szükséges ásványok kerülnek a cica szervezetébe.
- Adjunk bátran dobozos ételt is!
- A macskát jó naponta kétszer kis adagban etetni. (Súlyától függően egy-két evőkanálnyi konzerv táp, vagy annak megfelelő mennyiségű más étel)
- Adjunk a cicának zöldséges bébiételeket.
- Kapjon csontokat, hogy erősödjenek a fogai. Kerüljük azonban a csirkenyakat! Feltapadva a szájpadlásra fulladást okozhat!
- TILOS disznóhússal etetni a macskát, főleg nyers állapotban!

   Kutya macska barátság!
Kutyánkat hozzászoktathatjuk az új jövevényhez. A kölykök megszokják egymást, de a jól nevelt kutya hamar megismeri az "ellenkező nyelven" beszélő kollégát és elsimulnak a csatározások. Vadász és kotorék fajtákkal nehezebben jönnek ki a cicák (Foxi, tacskó, kopók, vizslák) de rengeteg jó barátság született már köztük is. Türelemmel minden lehetséges. Ne feledjük, a nézeteltérések az ellentétes kommunikációból adódnak:
Farkcsóválás kutyánál: barátság Macskánál: idegesség
Hátpúpozás kutyánál: Játssz velem! Macskánál: menekülj.
"Mancsozás" kutyánál: barátság Macskánál: karmolok, fuss el!
Kutyánkat a morgás haragra, macskánkat dorombolásra emlékezteti.

  Macska - Nem kutya!
A cica is nevelhető! Néhány tipp a lakásban tartott vagy bejáró macska neveléséhez:
- Az asztalra járómacskát leszoktathatjuk, ha egy kis falat húst egy az asztal szélére kihelyezett nagyon erősen zörgő edény legszélére tesszük. Tegyünk egy fémedénybe, fémtálcára aprópénzeket. Ha a húst leveszi a cica, akkor a tálca leborul, csörömpölésétől pedig úgy megijed, hogy soha az asztalra nem kívánkozik többé.
- Macska koma utálja a vizet! Ha a függönyre mászna, vagy a bútoron élesítené a körmét, spricceljük le vizipisztollyal, és tapsoljunk egy hatalmasat. Ettől úgy megijed, hogy abbahagyja a "rosszalkodást"
- Az ijesztésen kívül a jó példa is használ. A macskának legyen körömélesítő, körömkoptató fája. Ha élesíteni kezdi a körmét, akkor egyszerűen fogjuk meg és vigyük oda a koptató fához. Egy idő után ár csak itt fogja élezni a körmeit.
- A macska egyedül sem unatkozik. Jól eljátszik bármilyen apró, pofozható zörgő tárggyal, régi dióval, kislabdával. Akár egész napra magára hagyhatjuk.
- A macskát zárt fedeles kosárban bátran vihetjük járműveken is. A macskapórázt néhány cica megszokja, de legtöbbjük számára kínzás. Ha nem megy, ne erőltessük.

   Kiváglak, mint a macskát...
- A macska - ha a macskaalom egy jól védett, árnyas helyen van, lehetőleg zárt térben (Például magas falú doboz, vagy az erre a célra árult cica WC) azonnal szobatiszta lesz. Ha azonban megzavarják, akkor szanaszét fogja végezni a dolgát a lakásban.
- A cica WC helyének megválasztása az első pillanattól kezdve végleges legyen.
- Használhatunk macskaalmot, homokot (csak tiszta, ellenőrzött helyről!) és faforgácsot, de jó ötlet a tepsibe tett fürdőszobai műanyag rács is.
- A cica WC-t naponta ki kell öblíteni. Így teljesen szagtalan.
- Macskánk finnyás jószág, kétszer nem piszkít rá azonos alomra, és nem bírja a bűzt sem. A szanaszét piszkító cicáknál legtöbb esetben a gazdi a gondatlan!

 

 
Pontos idő
 
Naptár
2019. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2010-12-03
 
Ajánlott linkek
 
Kutyanévnapok
 
Macskanévnapok
 
Tartalom

Minden, amit a MÁGIÁRÓL tudni szeretnél    *****    Egy horoszkóp olyan lehetõségeket mutat,amire nem is gondoltál volna, a konzultáció során mindenre választ kapsz ingyen!    *****    Ha korrekt felkészült asztrológustól szeretnél részletes születési horoszkópot + ajándék 3 éves elõrejelzést,rendeld meg    *****    A saját horoszkóp ismeretébõl felismerhetõ sok más eddig nem is gyanított képesség, ami szerint jobbá tehetjük életünket    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság Minden más illúzió    *****    https://nyerj-autot.hu/uid/yKTEgg7MwdrJZGRk NYERJ AUTÓT!    *****    NYERJ AUTÓT! Nincsenek további feltételek: ha regisztráltál, akkor nyerhetsz. Minél több sorsjegyed van, annál nagyobb eséllyel vagy nyerõ. Ha nyertél, Tiéd az aut&oacu    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    Döntsük meg a korábbi rekordot! KATT KATT KATT KATT a Digimonweb rád vár!!! KATT KATT KATT    *****    &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; Silhouette in the Darkness &#10070; The Vampire Diaries & The Originals, egy csipetnyi Pokollal &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070;    *****    Asztrológiai tanacsadás egy konkrét kérdésre a Kérdõasztrológia HORARY segítségével és ezen TUDÁS OKTATÁSA, CSAK NÁLAM!    *****    Ebertin: Kozmobiológia címû asztrológiai könyve CSAK NÁLAM! PDF formátumban megrendelhetõ!    *****    Luxus lakások, medencés üdülõk, Eladó ingatlanok Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton    *****    Napi meditációk &#8211; és egyéb ezoterikus olvasmányok, Asztrológiai cikkek, érdekességek az okkult világból    *****    A gyógyító bioenergia titka    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Tanuld velem az asztrológiát, a kérdõ horoszkóp értékelését is! Profi tananyaggal segítelek!    *****    A horoszkópunk ismerete, hatalmas lehetõségeket kínálhat döntéseinkben. Rendeld meg most és 3 év elõrejelzés ajándék!!!    *****    Bármilyen rák betegség heteken belül gyógyítható    *****    Legpontosabb egészségügyi és párkapcsolat horoszkóp elemzés, csak nálam! KERESS BIZALOMMAL!    *****    ÁGICA ÉLETMÓDVÁLTÁSA, UPDATE RENDSZERERL! HA ÉRDEKEL TARTS VELEM!