lorinci-allatorvos
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Hasznos tudnivalók
 
Cikkek

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Kutya-macska barátság

http://szobacirkalo.blog.hu/2009/09/04/kutya_macsk  2011.09.21. 19:57

A kutya és a macska nem örök ellenségek, hanem olyan félreértés áldozatai, amely viszonyukat mindjárt az elején megpecsételi. Mert mit tesz a barátságos, jól nevelt kutya, ha idegennel találkozik? Fülét hegyezi, kitátott szájából kilóg a nyelve és kivillannak a fogai, csóválja a farkát és felemeli egyik mellsõ lábát. Ez a kutyánál a barátságos üdvözlés jele. A macskánál azonban a legvadabb fenyegetések közé tartozik. Ezért nem csoda, ha a macska a kutyára veti magát, és véresre karmolja a pofáját. Ezek után persze a félreértés tisztázására már nem szokott sor kerülni...

Kutyák, macskák kánikula idején – Kedvenceink védelmében

http://tiaramagazin.hu/page/kutyak_macskak_kanikul  2011.08.26. 13:57

Még tiszta erőből tombol a nyár, számosan most kezdik a nyaralást, hozzuk-visszük kutyánkat, macskánkat is. Sokan úgy érzik, hogy a könyökükön jön ki a sok jó tanács, de ugye, az ismétlés ama tudás anyja... A sportolók is bemelegítenek a verseny előtt, szóval, nem árt bizonyos dolgokat újra és újra elismételni, már csak azért sem, hogy négylábú kedvenceink, a kutyák és cicák a forró napokon is jól érezzék magukat velünk…

Íme néhány egyszerű, de hasznos tanács, hogy ama házi kedvencek kellemesen töltsék a meleg napokat.

Mit csináljon a kutya nyaralás alatt?

http://www.kutya2.eoldal.hu/cikkek/  2011.06.26. 19:38

A nyaralás mindenki szívéhez közel áll, de ha kutyád van, nemcsak a saját nyaralásodat kell megtervezned, azt is el kell döntened, hogy mit csinálsz a kutyával. Lehet, hogy el tudod vinni magaddal, de a legtöbb esetben otthon kell hagynod.

Természetesen nem lehet a kutyát hosszabb időre egyedül hagyni a házban. A gazdák egy része szerencsés, és van olyan barátja, vagy szomszédja, aki a kutya gondját viseli. A legtöbb gazdának viszont állatpanzióba kell vinni a kutyát. A kutyák többsége jól alkalmazkodik ehhez a helyzethez, főleg ha kicsi koruk óta hozzászoktak.

Ha viszont a kutyával együtt akarsz utazni, a következőkre kell figyelned.

A dorombolás

  2011.06.14. 20:06

A dorombolás mikéntje talány marad. A legrégebbi elmélet szerint a hang a légcső gége mögötti szakaszán lévő két membránredőtől ered. Az "ál"-hangszalagok rezgése hozza létre a dorombolást. A gége alatti területre mért enyhe nyomással a dorombolás megszüntethető. Az anatómusok véleménye szerint ezek a redők nem képesek rezegni, és úgy vélik, hogy a fő gyűjtőérben (a vért a szív felé szállító vénában) keletkező turbulencia kelti a rezgést, amely átadódik a légcsőnek. Egy másik elképzelés szerint a macska harántcsíkolt izmai akaratlagos mozgatásával képes a lágy szájpadlást megrezegtetni. Bárhogyan jön is létre, a dorombolás nem egyszerűen az elégedettség jele. A macska stresszes állapotban vagy sérülést szerezve is dorombol - a jelenség a közúti balesetet szenvedett macskákat ellátó állatorvosok körében jól ismert.

A nőstények szülés közben vagy kölykeikhez visszatérve is dorombolhatnak, a kölykök pedig szoptatás közben. A macska képes a dorombolással egy időben nyávogni, de előfordul az is hogy lassan pislog közben, illetőleg a szemeit részben vagy egészben lehunyva pihen. A dorombolás segítségével a macska meg is nyugtatja magát, így valószínűleg ezért dorombol abban az esetben is, ha fájdalmai vannak. Egyes kutatók feltételezése szerint a dorombolás során létrejövő rezgés (melynek frekvenciája nagyjából megegyezik az alapjáraton működő dízelmotornál tapasztalhatóval) kedvező hatást gyakorol a csontok és a szervek gyógyulására.

/Forrás: http://www.macskak.net/?q=dorombolas/

 

Hogyan tanítsuk meg a kutyust, hogy hívásra hozzánk jöjjön?

http://videosmart.hu/video/hogyan-tanitsuk-meg-a-k  2011.06.13. 20:11
 • Legyen szó versenykutyáról vagy házi kedvencről, a behívás tanítása alapvető fontosságú, hiszen igen nagy szükség van arra, hogy hívásra a kutya azonnal hozzánk jöjjön.

   részlet

 • Amire szükségünk lesz

      kutya
      jutalomfalat
 • Miért fontos a kutya behívása?

  Sportfelhasználásnál, verseny szinten lehetőleg minél gyorsabban, de házi szinten is nagyon fontos, hogy a kutya hívásra visszamenjen a gazdájához. Sokkal nagyobb szabadságot élvez, mert el tudjuk ereszteni sétálni, el tud menni mozogni, játszani. Előfordulhat, hogy életet is menthet, hogy a kutyát vissza tudjuk hívni, pl. nem szalad át az utcán.
 • Mikor kezdjük el tanítani a kutyát a behívásra?

  Különösen fontos kölyökkorban elkezdeni a tanítását, mert megvan a lehetőségünk arra, hogy az egészen fiatal kölyöknek az ösztönös szociális ragaszkodását kihasználjuk, ösztönösen kötődik a gazdájához, nem távolodik el tőle. Minél nagyobb egy kutya, annál nagyobb gazda és a kutya közti távolság, és annál inkább fennáll a veszélye annak, hogy a behívás tanítása nehézségekbe ütközik. Fontos még, hogy a gazdájához odaérkező kutyát soha nem szabad büntetni.
 • Mikor ne hívjuk magunkhoz a kutyát?

  Előfordulhat, hogy a kutyánk séta közben szereti a környék összes kutyáját felhergelni. Ilyenkor óriási hibát követünk el, ha a kutyát magunkhoz rendeljük, majd leszidjuk. A kutya a legutolsó cselekedetével köti össze a büntetést, tehát azzal fogja összekötni, hogy visszament a gazdához és jól kikapott.
 • Hogyan és mivel jutalmazzuk a kutyát?

  A behívás kezdeti tanításakor fontos az, hogy a kutya a gazdája iránti kötődését mélyítsük. Ehhez igénybe tudunk venni különféle motivációs eszközöket. Kölyökkutyánál a jutalomfalat működik jól, mert ilyen korban még rendkívül falánkak. Ehhez apróra vágott virslikarikát érdemes használni, amelynek előnye, hogy finom, puha, erős illatú, és a kutya nem rágja. Érzi az illatát, ez motiválja, és amikor megkapja a jutalomfalatot, egy nyeléssel eltünteti, ami azért fontos, mert nem veszítünk időt. Tehát fontos, hogy a kutya jutalmazása pontos legyen és gyors. Az, hogy egy ilyen jutalomfalatot kap, a kutyában a pozitív cselekvést megerősíti. Ha elkezd rágcsálni, már arra koncentrál, hogy mi van a szájában.
 • A behívás a gyakorlatban

  Abban a pillanatban, hogy a kutya lelkesen megindult felénk, már lehet szóban dicsérni, ezzel erősítve azt, hogy ő jót cselekszik, és ahogy odaért, megkapta a jutalomfalatot és a simogatást. Ahhoz, hogy a behívás ne kényszer legyen a kutyának, fontos, hogy a behívások ne csak akkor történjenek, amikor pl. pórázt akarunk ráadni, hanem olykor behívás után dögönyözzük meg, kapjon jutalomfalatot és hagyjuk dolgára menni a kutyát.

 

A macskatartás ABC-je

http://enmagam.freeweb.hu/macskajaj.htm   2011.05.18. 19:47

Itt a tavasz. A macskák szaporodási időszaka. Sokan találunk ilyenkor az utcán kölyökmacskát. Van, aki úgy határoz, befogadja a kis csavargót. Kezdő - és talán gyakorló - macskásoknak szólnak a HarmoNet jó tanácsai!
 

Kan vagy szuka legyen?

  2011.05.01. 19:17

Mikor végre eljutunk ahhoz a felelősségteljes elhatározásig, hogy családunkat egy négylábú szimatoló jószággal bővítsük, sok döntéssel kell még szembenéznünk. Ezek közül egyik a kiválasztandó kutya nemét érinti. Kan vagy szuka legyen az új jövevény? Egyáltalán nem mindegy. Cikkünk ebben a döntésben segít olvasóinknak.

Sok vélekedést hallhatunk arról, hogy milyen nemű kutyát érdemes tartanunk. Sokan állítják, hogy a szuka kutyák odaadóbbak, jobban szeretik otthonukat és jobban bánnak a gyerekekkel. A kan kutyák mellet említik sokan, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint nőnemű társaik, ráadásul kevesebb gonddal járnak. Mi nem akarjuk egyik nem mellet sem letenni a voksunkat, így a tényekre támaszkodunk. Megnézzük milyen problémákkal kell szembesülnünk az egyes ivaroknál.

A kanok

Mert pisilni azt ugye kell …

Az első kanokat érintő problémát a szobatisztaságra való nevelésnél fogjuk tapasztalni. Bár ilyenkor mindkét nemnél küzdelmes életszakasz elé nézünk, mégis a rosszcsont fiúk rátesznek még egy lapáttal. A szuka kis korától kezdve, ha kis- vagy nagydolgát végzi, leguggol. A kan a kisdolog végzésénél a lábát felemeli és valamely bútorunkat, vagy a falat így biztosan megtiszteli lakásunkban. A pisiléssel később is problémáink lehetnek. Míg a szuka kutyák általában gyorsan, egy menet alatt végeznek a dolgukkal, addig az ivarérett kanoknak természetesen muszáj a park összes fáját egyenként megjelölniük.

A szerelemért mindent
Az eszeveszett fajfenntartási ösztön mindkét nemnél különféle kihívásokat rejteget számunkra. A kan kutyáknál a csatangolás a legfőbb probléma. A kan kutyák van hogy 5 km-es körzetben megérzik a tüzelő szuka szagát. Ebben az esetben természetesen minden eszközt bevetnek, hogy felkeressék őt. Ebből adódik, hogy az elcsatangolt kutyák 90%-a kan.

Utcai harcosok
Különösen sétáltatás közben okozhatnak problémát az egymás torkának ugró jószágok. Bár néha előfordulhat hogy két szuka között is nézeteltérés támad, de természetesen az ilyen fajta összecsapás leginkább a kanokra jellemző.

A szuka kutyák

Női problémák

Tüzelésnek mondjuk a nőivarú kutyánál azt az időszakot, amikor a peteérés lezajlik és a fogamzás lehetővé válik. A tüzelés időszaka általában 14 nap, egyes fajtáknál 21 napig is elhúzódhat. A szukák évente kétszer tüzelnek, Az ivarérett szuka első tüzelése 7-8. hónapos korában is bekövetkezhet. Ez az állapot kellemetlenségekkel járhat számunkra. A tüzelő szuka vérzik, így a padlót, vagy elkényeztetett „kanapékutyák” esetén az ülő és fekvőhelyeinket „összepöttyözheti”. Sokan ezt elkerülendő egy bugyit adnak szerencsétlen kutyusukra.
 
Nem kívánt terhességek, avagy ki az apa?
Amennyiben nem élünk a fogamzásgátlás valamely módjával és szeretnénk elkerülni a nem kívánt terhességet, akkor rendkívüli módon kell vigyáznunk tüzelő kutyánkra a sétáltatás közben. Egy kritikus időszakban a szukák is vágynak a románcra, ilyenkor nagyon nehéz visszatartani őket. Lehetőleg csak pórázon sétáltassuk az illető ebet, mert különben két hónap múlva nagyon különleges keverék újszülöttekre számíthatunk.
 
Racionális megfontolások ide vagy oda, úgyis azt a kiskutyát fogjuk választani, amelyik először megmelengeti a szívünket
 
/Forrás: http://kiskutya.hu /

Parazitás fertőzés elkerülése

  2011.04.18. 20:08

1. Negyedévente féregtelenítse állatait tablettával! Így eltávolítja a férgeket kedvenceibõl, ezáltal megelõzheti a féregpeték feldúsulását a környezetben is.

2. Figyeljen a megfelelõ higiénés rendszabályok betartására! Mosson kezet, miután állataival foglalkozott.

3. Rendszeresen takarítsa össze a kutyaürüléket az állatok tartózkodási helyén, hetente legalább két-három alkalommal! De legjobb, ha naponta megteszi ezt.

4. Alaposan mossa meg a zöldségeket és a gyümölcsöket fogyasztás elõtt!

5. Rendszeresen bolhátlanítsa állatait! A bolhák szétrágásával az állatok galandférgekkel fertõzõdhetnek.

6. Ne engedje gyermekeit olyan helyen játszani, vagy mezítláb szaladgálni, amely kutyaürülékkel szennyezet, mivel a kampósfejû féreg lárvája a bõrön át is fertõzhet.

7. Ne igyon vizet patakból vagy más természetes vízfolyásból, amely állati ürülékkel szennyezett lehet!

8. Tartsa tisztán állatait! Amennyiben lehetséges, fürdesse meg õket féregtelenítés után.

9. Kérje állatorvosától a tablettát!

/Forrás: www.feregtelenites.hu /

 

 

Állatvédelem

  2011.04.15. 15:02

Az állatvédelem századunk egyre fontosabb törekvése. Az állatvédelem társadalmilag elvárt, hasznos tevékenység, amelynek lényegét Magyarországon az 1998-as állatvédelmi törvény így foglalja össze:
"Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége!" Az egyre szigorodó büntetések ellenére még előfordulnak olyan esetek, ahol ártatlan állatokat bántanak. Akár börtönbüntetéssel is sújtható az a személy, aki súlyos állatkínzást követ el.

A természetben előforduló fajokat talán még nem is ismerjük teljes körűen, de nap mint nap fajok pusztulnak ki a kisebb hányadú természetes szelekció mellett elsősorban az emberi terjeszkedésnek köszönhetően. A természetes élőhelyek lecsökkennek és megváltoznak, a zárt területen pedig sokszor gondozatlan állatok élnek. Az emberek öncélra használják ki, használják fel az állatokat, akár a létszükségletről, akár szórakozásról beszélünk. Nap mint nap hallunk olyan állatkertekről, amelyben a körülmények nem elégségesek élőlények tartására, de sok állat szenved a cirkuszi mutatványok, a szépségipar és egyéb kísérletek miatt, és előfordulnak olyan hobbiállattartók is, akik nem gondozzák kisállataikat.

A fejlett országokban már tanítják az állatvédelmet az iskolásoknak. Azért fontosak ezek az ismeretek, mert a gyermekek már korán megtanulják, hogy hogyan kell kezelni az idegen állatokat és ezzel lecsökkenhet a balesettel végződő támadások száma, illetve a szabadon kószáló állatok száma is. Magyarországon ez még nem került az oktatási rendszerbe bevezetésre, de a gyakori kutyatámadások miatt célszerű lenne elgondolkodni rajta. Hazánkban sok állatmenhely működik, amelyek a kóbor állatok átmeneti elhelyezésére szolgál. Ha valaki kóbor állatokkal találkozik, nem csupán azzal tud segíteni, ha értesíti a legközelebbi menhelyet, hanem jó megoldás még az ideiglenes befogadás és új gazda keresés is. A kóbor állatok száma a szuka kutyák ivartalanításával is csökkenthető.

/Forrás: www.akutya.hu /

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
Pontos idő
 
Naptár
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2010-12-03
 
Ajánlott linkek
 
Kutyanévnapok
 
Macskanévnapok
 
Tartalom

Minden, amit a MÁGIÁRÓL tudni szeretnél    *****    Egy horoszkóp olyan lehetõségeket mutat,amire nem is gondoltál volna, a konzultáció során mindenre választ kapsz ingyen!    *****    Ha korrekt felkészült asztrológustól szeretnél részletes születési horoszkópot + ajándék 3 éves elõrejelzést,rendeld meg    *****    A saját horoszkóp ismeretébõl felismerhetõ sok más eddig nem is gyanított képesség, ami szerint jobbá tehetjük életünket    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság Minden más illúzió    *****    https://nyerj-autot.hu/uid/yKTEgg7MwdrJZGRk NYERJ AUTÓT!    *****    NYERJ AUTÓT! Nincsenek további feltételek: ha regisztráltál, akkor nyerhetsz. Minél több sorsjegyed van, annál nagyobb eséllyel vagy nyerõ. Ha nyertél, Tiéd az aut&oacu    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    Döntsük meg a korábbi rekordot! KATT KATT KATT KATT a Digimonweb rád vár!!! KATT KATT KATT    *****    &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; Silhouette in the Darkness &#10070; The Vampire Diaries & The Originals, egy csipetnyi Pokollal &#10070; &#10070; &#10070; &#10070; &#10070;    *****    Asztrológiai tanacsadás egy konkrét kérdésre a Kérdõasztrológia HORARY segítségével és ezen TUDÁS OKTATÁSA, CSAK NÁLAM!    *****    Ebertin: Kozmobiológia címû asztrológiai könyve CSAK NÁLAM! PDF formátumban megrendelhetõ!    *****    Luxus lakások, medencés üdülõk, Eladó ingatlanok Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton    *****    Napi meditációk &#8211; és egyéb ezoterikus olvasmányok, Asztrológiai cikkek, érdekességek az okkult világból    *****    A gyógyító bioenergia titka    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Tanuld velem az asztrológiát, a kérdõ horoszkóp értékelését is! Profi tananyaggal segítelek!    *****    A horoszkópunk ismerete, hatalmas lehetõségeket kínálhat döntéseinkben. Rendeld meg most és 3 év elõrejelzés ajándék!!!    *****    Bármilyen rák betegség heteken belül gyógyítható    *****    Legpontosabb egészségügyi és párkapcsolat horoszkóp elemzés, csak nálam! KERESS BIZALOMMAL!    *****    ÁGICA ÉLETMÓDVÁLTÁSA, UPDATE RENDSZERERL! HA ÉRDEKEL TARTS VELEM!